Kleine zege op Souburg 3

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 26-11-2012

Mijn optimisme voor een grote uitslag tegen het derde van Souburg was na het gelijkspel tegen Middelburg 3 enigszins getemperd. Maar het ratingverschil op de eerste drie borden voor de onzen is toch aanzienlijk te noemen. Er werd dus wel gewonnen, met 1½-2½, maar zeker niet zonder slag of stoot. Jan Damen moest als laatst spelende het verschil maken en deed dat.

Op deze druilerige en miezerige novemberdag met af en toe stevige buien, schaakweer dus, togen we naar Souburg. Het was nog koud in het bolwerk van de Souburgers toen we arriveerden, maar ook snel warm. Snel werkende central verwarming. We mochten boven op zolder spelen, "op hoog niveau" gekscheerde Johan de Meester. Fijn dat Johan weer meedoet. Cees Rouw denkt daar wellicht anders over na de inmaakpartij die de Bressiaander hem voorschoteld.

Henry

Jeugdspelers moeten zoveel mogelijk meedoen is ons motto. Henry Flikweert verving topscorer Sean Leijdekkers. Hij zat er lange tijd beteuterd bij na zijn vreselijke nederlaag. Al snel wordt een stuk weggeblunderd. Toch leek Henry nog een tegenkans te krijgen met een ver opgerukte vrijpion, maar nestor Jo van Klooster laat zich niet verschalken en haalt zijn dik verdiende vis op het droge. Henry speelde eigenlijk veel te lang door en dronk zodoende de gifbeker helemaal leeg.

Johan

Het is De Meester die snel gelijkmaakt. Cees Rouw posteerd zijn voornamelijk lichte stukken aan de verkeerde kant van het bord en wordt vervolgens, inclusief een logisch uitziend stukoffer, helemaal weggespeeld. Cees was er na de partij niet eens zo rouwig over. Hij had het tegen mij meer over zijn pot uit de vorige ronde. "Ik stond 2 pionnen voor met een pracht stelling, en toch presteerde ik het om de boel nog om zeep te brengen." Tja.

Gerard

Ben Mulder verrast mij onaangenaam in de opening. Ik wilde een degelijke Caro-Kann neerzetten, maar hij wist die om te buigen richting de kenmerken van het Frans. Gevoelsmatig verliest je dan een tempo, maar dat trok ik wel weer recht in een gesloten stelling. Die gesloten stelling blijft op het bord, en er ontstaat een status quo situatie. Degene die de boel opent neemt veel risico. Remise derhalve.

Jan

Het was wel duidelijk dat Jan Damen snakte naar een overwinning. Na 2 remises uit de vorige ronden moet er maar eens gewonnen worden. Maar na de opening wilde het nog niet echt vlotten. Zijn opponent bood na zo'n 20 zetten remise aan, maar ik maande Jan om door te spelen. En ja hoor, niet lang daarna brak voor de Nieuwvlietnaar de zon door. Na een niet zo slimme paardruil van Van der Plasse kreeg de witspeler een mooie open f-lijn en een stevige aanval op de zwarte koningstelling. Jan kan door al die vele dreigingen die hij creeërt 2 pionnen winnen en beslist daarmee de strijd.

Souburg 3        - SVWZV 	     1½ - 2½

1. Jaap van der Plasse - Jan Damen	     0 - 1
2. Ben Mulder      - Gerard de Winter	 ½ - ½
3. Cees Rouw      - Johan de Meester	 0 - 1
4. Jo van Klooster   - Henry Flikweert	 1 - 0
Wit: J. Damen (SVWZV)
Zwart: J. Van der Plasse (Souburg 3)