Kruiningen uit, altijd lastig

Door G. de Winter, toegevoegd op 27-9-2009

Nou ja, thuis ook natuurlijk, dat maakt bij schaken niet veel uit... vorig seizoen werd het in De Vier Emmers 4-4 tegen De Zwarte Dame. Meestentijds worden het spannende gevechten tussen de 2 clubs. Ook nu. Bart de Vogelaere wenst op eigen verzoek plaats te nemen op het laatste bord.

Dit uiteraard om bekende redenen, er moet maar eens gewonnen worden. Maar vooraf in de auto op de heenreis is hij er niet helemaal zeker van.

Enge droom

In een enge droom wordt zijn huis beschoten met een kanon vanwege een hoog opgelopen ruzie met de buurman, en als hij eindelijk achter het bord zit - na een reis met omleidingen en openstaande bruggen, dit kwam uit... de anderen in de auto, Chris, Jakob en Gerard, begonnen hem al een beetje te knijpen -, willen de stukken niet meewerken. Ze vallen om of hij krijgt ze niet op de juiste volgorde. Paard en loper blijven maar verkeerd staan...

20 minuten te laat in Kruiningen aangekomen, teamchef Johan verwelkomt ons met "we zijn al begonnen hoor"..., we hadden niet anders verwacht..., maar is duidelijk opgelucht dat we gearriveerd zijn. Wij ook trouwens.

Snel op 0-1

Nu beginnen wij met de partijen, en al snel komen we door een afschuwelijke blunder van de tegenstander van Chris Lanckriet op voorsprong. Meulblok moet haast gek worden van Chris want ook vorig seizoen was er zo'n kortsluiting. Niet veel later komen Jakob Buysse en Peter van der Borgt remise overeen in een afruilvariant van het Frans. De twee willen de pot klaarblijkelijk niet uitmelken.

Goede afloop

Daarna begint op de overige borden een harde strijd. De stellingen op de borden geven hoop op een goede afloop. Bij uw reporter lijkt het niet goed af te lopen. Ik duik in een verkeerd avontuur. Echter opponent Rinus den Hollander denkt gelukkig heel lang na.

Chris van Waes drukt inmiddels heel keurig zijn tegenstander weg, en wint fraai. Jan Damen komt er echter, na een m.i. te scherpe openingsopzet, niet meer uit en verliest. Hans Risseeuw zet zijn partij goed op, maar moet na stukverlies uiteindelijk in het zand bijten.

Johan krijg het voor elkaar om toch te winnen in een volgens Jakob remiseachtige stelling. Bart de Vogelaere en Gerard de Winter brengen samen het beslissende punt binnen, de Gentenaar met een pion minder, maar ongelijke lopers, en bij de Hoekenees was de opluchting groot toen er plots een eeuwig schaakmogelijkheid op het bord verschijnt. Een goede start van het seizoen derhalve.

DZD SVWZV 3.5 - 4.5
Meulblok Lanckriet 0 - 1
Van de Borgt Buysse 0.5 - 0.5
Clarisse Damen 1 - 0
Den Hollander De Winter 0.5 - 0.5
Sorber Van Waes 0 - 1
Hoek van Dijke De Meester 0 - 1
Koeman Risseeuw 1 - 0
Capello De Vogelaere 0.5 - 0.5