Mooi debuut voor Sara Temmerman

Winst voor ScheldeSchaak in eerste ronde!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 30-9-2019

Op zaterdag 28 september 2019 is de eerste ronde 4e klas F KNSB en voor ScheldeSchaak een thuiswedstrijd. Te gast in het clubgebouw van SC Terneuzen is De Zwarte Dame. De Kruiningse vereniging van teambaas Peter van der Borgt had in de morgen al gelijk een probleem. De plots ziek geworden Eric Clarisse melde zich te elfder ure af. Ze kwamen zelf een tiental minuten te laat, maar de klokkken voor de 4 spelers waren nog niet aan gezet. Ik dacht in de morgen nog, we hebben nu zo veel keer van hun gewonnen, dat zou toch een keer fout moeten gaan. Maar door fraaie winstpartijen van Sara, Christine en Johan en remises van Cees, Jan en Gerard trokken we wederom met 4½-3½ aan het langste eind!

Nieuw lid Sara Temmerman uit het Vlaamse Kaprijke maakte een droomdebuut via een vlotte winstpartij met mat. Samen met haar vriend, Henry Flikweert, speelt ze ook bij de 'dubbele combiclub' Kaprijke/ScheldeSchaak. Dat ze een aanwinst is voor ons team liet ze dus al direct zien. Tegenstander Marco Baars ging al vroeg in de fout (6... De7+?) en had daarna geen tijd meer om te rokeren. En toen ging het hard.

Wit: Sara Temmerman (ScheldeSchaak)
Zwart: Marco Baars (DZD)

Na het verlies van Henry, hij ging iets te optimistisch tekeer tegen Van der Borgt, kwamen we weer op voorsprong via een flitsende zege van Johan. De Bressiaander kwam prima uit de opening en kwam steeds beter te staan. Eigenlijk zat Wouter Bliek te prutsen, een uitzondering voor hem, en gaf er na zwart's 26... Dh2+ maar de brui aan. "Dit ga ik niet meer verder spelen, heeft absoluut geen zin" concludeerde hij na afloop in de analyseruimte.

Wit: Wouter Bliek (DZD)
Zwart: Johan de Meester (ScheldeSchaak)

Cees Freeke

Cees Freeke

Uitstekende partij

Cees Freeke speelde een uitstekende partij met de zwarte stukken op bord 1. Toen ik de opstelling aan het verzinnen was wist ik het al. Wie Freeke ook tegen kom, 'n halfje komt er sowieso. Willy Meulblok kreeg geen poot aan de grond in de onderhoudende partij en kon het remisebod van de Terneuzenaar niet weigeren. Want Willy stond zelfs minder en had bovendien minder tijd toen de handen werden geschud.
Christine kwam in het middenspel stukje bij beetje overwegender te staan, en toen er in het centrum 2 verbonden vrijpionnen op het bord verscheen maakte ze het keurig af. Mooi en direct beslissend was haar laatste pionzetje. De aantekeningen zijn van de winnares.

Wit: Christine Verreydt (ScheldeSchaak)
Zwart: Bram Boone (DZD)

In de partij Rinus den Hollander vs. Albert Jan Breukelman leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor onze man. Maar ik kon me natuurlijk niet te veel verdiepen in hun stelling, ik had mijn handen vol aan m'n eigen partij tegen Bram Koeman. Er moet plots iets mis zijn gegaan, verlies van pion en kwaliteit, want ineens was de partij voorbij.

Remisekoning

Toen waren alleen Jan, pion voor tegen Van Vliet maar wellicht niet winnend, en Gerard nog bezig. In het stukje van Peter van der Borgt op de DZD-site wordt mijn 'remiseverleden' nog eens flink aangehaald (www.dezwartedame.nl). Ik geef toe, ik win te weinig partijen, verlies er iets meer en speel ontelbare keren remise. Ik probeerde daar zo'n vijf jaar geleden eens vanaf te komen met scherp provocatief spel, maar toen verloor ik nog meer partijen. Heden ten dage, ik ben in augustus 65 jaar geworden, probeer ik een partij zo realistisch mogelijk te benaderen en te spelen! Zo ook onderstaande pot tegen (ik denk leeftijdgenoot) Bram Koeman. Als ik moet verdedigen dan gaan de hakken in de klei. Het speelveld klein houden (compactheid, zie partij!) en hopen op een mindere zet van de opponent. Bram dacht in het eindspel echt iets beter te staan, weigerde een remisebod (terecht want ze stonden achter), en bleef volharden op betere tijden. Na mijn 47e zet was het echt remise, wit moet zelfs nog oppassen. En ook de partij van Jan werd tegelijkertijd remise gegeven.

Wit: Bram Koeman (DZD)
Zwart: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)

Welnu, de eerste 2 wedstrijdpunten zijn binnen! De volgende wedstrijd is op 2 november a.s. tegen de andere combiclub 'Zie Scherpe Combinatie' (ZSC). We spelen in Scherpenisse of Zierikzee. Dat horen we nog. De andere uitslagen en stand kunt u hier bekijken.

  ScheldeSchaak  - De Zwarte Dame  4½ - 3½
1. C. Freeke    - W. Meulblok    ½ - ½
2. H. Flikweert   - P. van der Borgt  0 - 1
3. J. de Meester  - W. Bliek      1 - 0
4. J. Damen     - T. van Vliet    ½ - ½
5. A.J. Breukelman - R. den Hollander  0 - 1
6. S. Temmerman   - M. Baars      1 - 0
7. G. de Winter   - B. Koeman     ½ - ½
8. C. Verreydt   - B. Boone      1 - 0
Waterdunen

Mooie overzichtfoto van het natuurproject "Waterdunen" bij Breskens. Linksonder zie je de 'beroemde' zwart/wit geverfde vuurtoren.