Behaald in het oude raadhuis op het voormalige eiland Scherpenisse

Eerste teamwinst voor ScheldeSchaak!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 3-12-2015

Na de 4e (tussen)ronde was het dan zover. Een gewonnen match in de ZSB-hoofdklas voor ScheldeSchaak. En dat was hoognodig willen we nog een kans houden om degradatie te ontlopen. Met Albert Jan Breukelman op bord 1, die Olaf van der Sloot gedecideerd overklaste, leken we een veel sterker team. In Scherpenisse, op Tholen, werd Z.S.C. (onze collega combiclub) met 3½-4½ verslagen.

Maar was het allemaal zo briljant wat we op de zolder van een gebouwtje uit het jaar van pakweg 1550 lieten zien? Neen. Op te veel borden werd er over en weer matig geacteerd, en soms zelfs flink geblunderd. Ook de Zie Scherpe Combinatiemannen deden een duit in het zakje en zagen het af en toe niet meer zo scherp. Op enkele uitzonderingen daar gelaten was het eigenlijk een matig duel. De spanning echter, maakte veel goed. Maar ja, wat maakt het uit? Winnen is winnen en de 2 punten, die we zo broodnodig nodig hebben, namen we mee naar Midden- en West Zeeuws Vlaanderen.

Het Oude Raadhuis

De zolder - achter de kleine bovenramen wordt er geschaakt - van het Oude Raadhuis in Scherpenisse.

Uw reporter, die de mannen weer eens flink opzweepte, weet niet eens wie het eerste klaar was. Te veel met mijn eigen partij bezig, en dat was nodig ook. Niemand gaf nog een eurocent voor mijn stelling na de 18e zet, zo zonder dame. Maar daarover later meer.

Kees Freeke speelde remise, het eerste halfje voor hem deze competitie. Hopelijk komen er meer halve en hele punten voor onze locale politieker. Want Kees kan veel beter... en dat weet hij zelf ook. Echter, het moet ook allemaal wat mee zitten, ik bemerk dat bij meerdere teamgenoten, inclusief mijzelf.

Zoals beloofd in de auto op de heenreis opende Ariaan Oosters met het koningsgambiet. Maar het liep niet zoals hij wellicht verwachtte. Zijn bouwwerkje begon serieuze 'Groningse' scheuren te vertonen, die op een gegeven moment niet meer te dichten waren.

Gelukkig maakte Johan de Meester weer gelijk (1½-1½) door de teamchef van Z.S.C. (Zie Scherpe Combinatie), Martin Krijger op wel zeer gemazzelde wijze te verslaan. We kennen de gezond agressieve stijl van de Bressiaander: de dood of de gladiolen! Want hier had 1-0 net zo goed 0-1 kunnen zijn. Speel maar na, met aantekeningen van Johan:

Wit: Johan de Meester (ScheldeSchaak)
Zwart: Martin Krijger (ZSC)

De Korenbloem

Molen 'de Korenbloem' in Scherpenisse. Helemaal rechts de bijzondere vorm van de watertoren*.

Door Albert Jan Breukelman komen we weer op voorsprong. Albert Jan, die voor het eerst de honneurs waarnam op bord 1, pakte Olaf van der Sloot (ex-SVWZV) hard aan. Er ontstonden al snel te veel verzwakkingen in de pionnenstructuur van de man uit Bergen op Zoom. Daarna ging het helemaal bergafwaarts voor Olaf. Een 'petit combination' maakte definitief een einde aan een sterk gespeelde partij van Breukelman. De lichte aantekeningen in de partij zijn van de winnende Terneuzenaar.

Wit: Albert Jan Breukelman (ScheldeSchaak)
Zwart: Olaf van der Sloot (ZSC)

Albert Jan Breukelman

Albert Jan Breukelman, hier in werktenue, debuteert met een overwinning

Zonder dame

Dan de partij van mijzelf (GdW). Mijn opening was zonder meer goed, maar op de 18e zet komt de domper. "Heb ik weer" dacht ik nog. De blunder, ik zag het gewoon niet, natuurlijk niet, anders gebeurt het niet. De dame ingesloten. Er speelde van alles door mijn hoofd, ook opgeven. Maar na een soort van 'view inventarisatie' - even naar achteren zitten met de rug recht en armen over elkaar - , met witte dame voor zwarte loper en paard, dacht ik: misschien kan ik er nog wat uitpeuren?! Wellicht door mijn ontspanning na de blunder (ik was werkelijk heel gespannen voor dit duel, veel meer dan normaal), deed ik goede en gezonde zetten. Dan maar afwachten wat de tegenstander doet in zo'n luxe situatie!

Wit: Rick van de Breevaart (ZSC)
Zwart: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)

Bij de lurven grijpen

Zondermeer fraai was de winstpartij van Peter de Putter. Hij reageerde lekker agressief op de ietwat slappe opening van zijn opponent. Kortom, hij greep Koedoot al heel snel bij de lurven, en liet hem niet meer los! Sebastiaan zal een andere middag verwacht hebben tegen iemand met een rating van 1494?! Het zal een les voor hem moeten zijn: kijk niet naar de rating, maar kijk naar het bord!

Wit: Sebastiaan Koedoot (ZSC)
Zwart: Peter de Putter (ScheldeSchaak)

Henry Flikweert heb ik geadviseerd om een aantal openingen ingrijpend te bestuderen. Ik heb al vaker gemerkt dat hij na een paar openingszetten al veel minder staat. Ook nu was hij aan het ‘keepen’ om de boel wat bij elkaar te houden. En dat is jammer want meestal loop je dan heel de partij achter de feiten aan.

Klapstuk

Het geblunder was die middag, met nog één partij aan de gang, nog niet voorbij. Het klapstuk was toch wel de pot Jan Damen - Arend Bandsma. Jan had een prima stelling neergezet, en verlies zou alleen maar door een blunder kunnen plaatsvinden. En u voelt hem al aankomen... die blunder kwam bij de Oostburger. Maar hij wist, met een stuk achter, de stelling nog wat te compliceren. Bandsma, in vliegende tijdnood, dacht met wat zetjes heen en weer de '40' wel te halen. Hij haalde het, maar er ontstond 3x dezelfde stelling. Jan, die dit in de gaten had gehouden, was er als de kippen bij om remise te claimen.
De wedstrijd was plots voorbij en stond er 3½-4½ op het scorebord. Tja, soms zit het gruwelijk tegen en soms zit het 'met windkracht 7 in de rug' lekker mee! Het betekent de eerste twee matchpunten voor ScheldeSchaak. Mannen, ik ben trots op julder!


   Z.S.C.       - ScheldeSchaak  3½ - 4½
1.  O. van der Sloot  - A.J. Breukelman  0 - 1
2.  S. Spiegels     - K. Freeke     ½ - ½
3.  A. Bandsma     - J. Damen     ½ - ½
4.  R. van de Breevaart - G. de Winter   ½ - ½
5.  M. Krijger     - J. de Meester   0 - 1
6.  S. Koedoot     - P. de Putter   0 - 1
7.  B. Hertog      - A. Oosters    1 - 0
8.  J. van Eenennaam  - H. Flikweert   1 - 0

De andere uitslagen/stand? Te lezen als je hier op klikt. Volgende wedstrijd: De Zwarte Dame - ScheldeSchaak op zaterdag 12 december. Locatie: Ons Dorpshuis te Kruiningen. Aanvang 13.00 uur.

Tholen

Tholen is van alle Zeeuwse eilanden het langst een echt eiland gebleven. Nu is het een schiereiland, verankerd met het vasteland door dammen en dijken. Op de grenzen van water en land heeft watersport een belangrijke plaats ingenomen.

De mooiste plekjes van Tholen ontdek je tijdens het wandelen. De prachtige natuur en de ontspannen sfeer in de dorpen zorgen dat je binnen een dag volledig onthaast. De rust is overweldigend. Tholen wordt niet voor niets het best bewaarde geheim van Zeeland genoemd!

Scherpenisse

Scherpenisse is een dorp in de gemeente Tholen in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp telde in 2011 1791 inwoners. Scherpenisse vormde tot 1971 een zelfstandige gemeente waartoe ook Westkerke en Gorishoek behoorden. Scherpenisse ligt westelijk van Poortvliet en oostelijk van Sint-Maartensdijk.
De naam Scherpenisse wordt in 1203 voor het eerst vermeld als Scarpenesse. Hierbij is "nisse" een ander woord voor landtong, "scherpe" betekent scherp, afgeleid van het Germaanse woord skarpa: een langgerekt in het water uitstekend stuk grond. Het valt echter niet uit te sluiten dat Scarpe de naam van een persoon was.
Scherpenisse was een van de vijf eilanden die samen het eiland Tholen zouden vormen. Het dorp ontstond bij een afgedamde zijgeul van de Pluimpot. De zeewering aan de zuidkant lag eerst ca. 500m verder naar buiten. Door overstromingen en dijkvallen heeft men tussen 1623 en 1826 ongeveer 250 hectare grond aan de zee moeten prijsgeven.
In 1816 wordt de dan nog jonge gemeente Westkerke opgeheven en bij Scherpenisse gevoegd. Als gevolg van de watersnood van 1953, waarbij Scherpenisse gespaard bleef, is de Pluimpot waarover het dorp via water te bereiken was, in 1957 bij Gorishoek afgedamd.

Watertoren Scherpenisse

*Oh, hier is 'tie weer, de watertoren fier staand aan de rand van het dorp.