Verdienstelijke minimale nederlaag

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 30-9-2015

Het eerste duel van combiclub ScheldeSchaak. Het debuut en tevens een gedenkwaardig moment. Teamchef Maarten Westerweele van Middelburg stipte dat in zijn openingsspeech nog even aan. Had dat invloed op het partijverloop? Dat weet ik niet zeker, maar de hoofdstedelingen van de provincie hebben het geweten; de nervositeit was na een uurtje spelen van hun gezichten af te lezen.

De vier Terneuzenaren en vier Oostburgers speelden zonder schroom op de toppen van hun kunnen. Vochten als (Zeeuws)Vlaamse leeuwen. Zelfs ons leeuwinnetje knokte zich helemaal leeg alsof haar leven er van afhing. Het gemiddelde ratingverschil bedroeg liefst 274 elopunten, echter rond half vijf leek er een daverende verrassing aan te komen, want na 6 partijen stonden we zelfs met 2½-3½ vóór! Zouden we als Noormannen uit het 'zuiden' hun een oorwassing gaan geven?!

Het Hart van Middelburg

Het hart van Middelburg

Uw reporter was nog nooit in "Het Bastion", het verenigingsgebouw van SV Middelburg, geweest. De echte geschiedeniskenners weten dat bastion staat voor een "vijfhoekige uitbouw in een vestingwal". Het is oorspronkelijk in de 9e eeuw aangelegd als 'ringwelburg' ter verdediging tegen de Noormannen.

Brute roofovervallen

De Noormannen of Vikingen kwamen uit Scandinavië en teisterden ons land toentertijd met brute roofovervallen. In hun leefgebied, zo gaat de geschiedschrijving, groeide hun groenten op arme steenachtige grond niet zo uitbundig, dus daarom kwamen ze het onder andere in Middelbrug maar halen. Geloof het maar... volgens mij hadden deze brute kapers er ook wel plezier in om hun tegenstanders een kopje kleiner te maken. Daarom keek ik altijd graag naar Wickie de Viking, want die wilde dat altijd voorkomen en vrede stichten. Maar Pa Viking was daar, met zijn bulderende stem, meestal niet zo gecharmeerd over... want vechten met speren, bijlen en zwaarden was zijn lust en zijn leven! In Westkapelle, waar de Vikingen aan land kwamen is er zelfs een voetbalvereniging naar hun genoemd: V.V. De Noormannen. Ook is er een 'Asterix en de Noormannen'!

Vikingen

Afijn, met die redelijk 'stoere' achterliggende gedachte dacht ik in een soort arsenaalachtig bolwerk te gaan schaken. Maar nee, in tegendeel. Behoudens dan het uitzicht op het balkon van ons onderkomen.

Het Bastion is een recreatiezaaltje in een tamelijk versleten (bejaarden)flatje waar de oudjes door de week een balletje stoten, een kaartje leggen of Mens Erger Je Nieten... maar die zaterdag de 26e september 2015, de 21e eeuw alweer, was het de beurt aan de schakers van Middelburg en hun geïnviteerde gasten, waaronder ScheldeSchaak. Overigens is 'Het Bastion' een prima schaaklocatie met een hoog 'huiskamergehalte!'

Eerste zege

Ik ging na ongeveer een uur eens kijken hoe de partijstellingen zich ontwikkeld hadden. Iedereen stond best goed, behalve Ariaan Oosters die met een woest aanvallende Sjaak Steyn te kampen had. Maar de man uit Cadzand is een knokker van het zuiverste water, dus vooral niet wanhopen. Henry Flikweert opende de score met een remise. Zijn tegenstander Dick Wolters stond wel een pion voor maar zag geen kans om er door te komen; dat werd in de analyse ook bewezen. De eerste zege van ScheldeSchaak komt op naam van Peter de Putter. Peter laat zien hoe je iemand gelijk stevig aan moet pakken als het moment daar is, net als de Vikingen. Links en rechts wat pionnetjes rapen en het vervolgens degelijk afmaken. Zie hier zijn partij in de viewer.

Wit: Peter de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: Joost de Kerssemakers (Middelburg 1)

Ruw diamantje

Opmerkelijk is het snelle remisebod van kopman Johan de Wolf. Het bord stond nog vol stukken, echter blijkbaar vertrouwde hij het niet of zag hij geen winstmogelijkheden tegen Jan Damen. Weer een half puntje erbij en er zouden er nog meer gaan volgen. Van Nina de Putter bijvoorbeeld. De dochter van Peter is een talentvol ruw diamantje.
Met een rating van net onder de 1000 doet ze het fantastisch tegen 'good old' Alex Jonkheer. Op de 18e zet had de Middelburger plots toe kunnen slaan, maar zag het (gelukkig) niet. Daarna blijft de strijd lang gelijk opgaan. Maar vlak na de 52e zet ziet Jonkheer wellicht wat hij zich aandoet en biedt snel remise aan. Nina, met een pion achter, zal het gelijk aangenomen hebben. De jeugdige onschuld zal het zijn versus de oude sluwe vos Jonkheer. Nina kon geforceerd mat geven en dat had Alex natuurlijk gezien.

Wit: Alex Jonkheer (Middelburg 1)
Zwart: Nina de Putter (ScheldeSchaak)

Dames ruilen? Over het algemeen een onzinnig idee

Uw reporter stond praktisch heel de partij ietsjes beter. Op de 16e zet mocht ik een pion verorberen. Op de 30e zet besloot ik de dames te gaan ruilen, een onvoorstelbaar onzinnig idee. Het had me de partij moeten kosten. Want 32.Ta6! had ik totaal niet gezien. Kwaliteitsverlies was niet te voorkomen. Maar ik had nog een sneloprukkende vrijpion als compensatie (?), dacht ik. Paul Koster, mijn sympathieke opponent, ging veel te lang nadenken en zag het, denk ik, niet meer zo scherp. "Ik heb vorig seizoen zoveel partijen in tijdnood verknald" zei hij achteraf. Maar ik zag toch een weg voor hem en bood maar eens remise aan. Daar dacht hij ook weer een paar minuten over na en toen wist ik dat het wel aangenomen ging worden. Ik wilde eigenlijk geen partij van mij in de viewer, maar het is toch wel een, creatief gezien, interessant potje.

Wit: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)
Zwart: Paul Koster (Middelburg 1)

Door de vlag gaan?

Het volgende halve punt komt van Ariaan op bord 4. In een spectaculair en onderhoudend gevecht met een Hollandse opening, waarbij de zwartspeler gedurende de partij steeds beter spel kreeg, ging de witspeler op de 39e zet door de vlag. Nou ja, door de vlag gaan kan je tegenwoordig niet meer zeggen... er is plots een minteken zichtbaar op de display van de klok. Een klokkenspel (op bejaardvolume zoals in de stad) zou mooier zijn ter waarschuwing, maar ja, daar zal niet iedereen in de speelzaal blij mee zijn!?

Reizen Klokkenspel uit Amstelveen

Het reizend klokkenspel uit Amstelveen

Ariaan, die net zijn 39e zet had opgeschreven, riep voor iedereen hoorbaar 'tijd'! Ik was blij dat ik niet aan zet was, mijn opponent en ik zaten op bord 3... ernaast dus, want het bracht toch enige tijd commotie. Na stilzetting van de klok en de controle in de analyseruimte bleek dat onze man een zet te weinig had opgeschreven. Nog voor deze opschudding had Ariaan zijn partij kunnen winnen maar schoot een enorme bok. Onder het motto 'altijd maar doorgaan' (uitspraak van de beroemde choreograaf Barry Stevens) bereikte Ariaan na een langdurige en harde strijd de veilige remisehaven.

De kentering

Tot dit moment had het voor ScheldeSchakers enorm meegezeten. Dat houdt een keer op, zou je zeggen. Helaas gebeurde dat ook. Kees Freeke realiseerde samen met Maarten Westerweele een mooi gevecht en mijn gevoel vertelde me dat het duel wel in remise zou kunnen eindigen. Helaas ging er iets mis en verloor Kees. Adri Paauwe stond al langere tijd minder en moest als laatste zijn koning omleggen. Desalniettemin een kleine nederlaag en voor de volgende wedstrijd, in Terneuzen tegen Souburg 2 op 10 oktober, gaat de beuk er weer 'op z'n Vikings' in!

    Middelburg 1 - ScheldeSchaak 4½ - 3½

1. J. de Wolf    - J. Damen    ½ - ½
2. M. Westerweele  - K. Freeke    1 - 0
3. P. Koster    - G. de Winter  ½ - ½
4. S. Steijn    - A. Oosters   ½ - ½
5. J. Kerssemakers - P. de Putter  0 - 1
6. M. Nellen    - A. Paauwe    1 - 0
7. D. Wolters    - H. Flikweert  ½ - ½
8. A. Jonkheer   - N. de Putter  ½ - ½