21e HZ toernooi, 5-12 augustus 2017

Door Henry Flikweert, toegevoegd op 30-8-2017

Een week nadat ik was thuisgekomen van mijn stage in Duitsland bij Adidas begon het HZ toernooi alweer in Vlissingen. Na mijn schaakavonturen in Nürnberg, waaronder een kampioenschap met het tweede team van SC Jäklechemie Talente Franken (op het 1e bord zelfs) en een snelschaaktoernooi in Leutasch, Tirol, had ik wel zin in dit toernooi in mijn eigen Hogeschool. Al ruim van tevoren had ik me ingeschreven, zoals geadviseerd door Gerard. Doelstelling was 3 punten en mijn rating van 1359 flink verhogen.

Negen 'lange' partijen in acht dagen, mijn langste toernooi ooit. In het begin zou ik wel sterke tegenstanders krijgen, zoals verwacht. Beginnen tegen Gert van Rij (1973), een zware opdracht. Enorm ratingverschil, maar toch een leuke partij. Pionnetje achter maar ik kwam fraai terug. Helaas verloor ik het eindspel. Eindspelen, die blijven lastig voor mij. In Duitsland heb ik hiervoor ook al wat training gehad. Nederlaag tegen een 1900-speler, te verwachten. Tweede ronde tegen Johan van de Griend, een enorme kerel die een Schotse opening tegen me voorlegde. Ging redelijk totdat ik wat over het hoofd zag. Weer een nul. De tweede partij op de dezelfde dag, de 3e ronde dus, ging gelukkig veel beter. Tegen Ron Melger van 1711 had ik een eindspel met toren tegen loper en wat pionnen en dat speelde ik goed uit. Vol punt maar dat betekent wel zwaardere tegenstanders in het verschiet.

Mijn partij uit de vierde ronde tegen Ronald de Pooter uit Axel was een vrij lange. Echter, ik ben niet tevreden met mijn verrichtingen. Mijn tegenstander zei ook dat ik dit beter had kunnen uitspelen en wel een remise had kunnen behalen. Deze partij had ik geanalyseerd met Ariaan en het bleek dat ik veel nutteloze zetten heb gespeeld. Ik had gewoon de tegenaanval moeten opzoeken!

Wit: Ronald de Pooter (1800)
Zwart: Henry Flikweert (1359)

Na nog een partij tegen Dirk Woning die helemaal de mist inging doordat ik een gambiet verkeerd speelde , ging ik op 'training' bij Ariaan. Partijen analyseren, nog wat oefenen en met nog wat wijze tips begon ik aan het vervolg. Na drie nederlagen op rij moest ik tegen Cor Oosterom. Eén van de oudste tegenstanders. Na een enorme blunder kwam ik een stuk achter, maar Cor deed hetzelfde na een tijdje. Ik bleef het koelst in het vervolg en punt twee was binnen.

Nog twee partijen en 2 uit 7 tot nu toe. Het mooie van dit toernooi was dat het online te volgen was (wel wat technische storingen in het begin). Mijn Duitse schaakvrienden volgden me online en zeiden "Sehr gut, zwei Punkte! Noch zwei Runden? Also die Punkte noch mal verdoppeln, doch?" Duitse humor (?!), we gaan die punten wel even verdubbelen. Geen probleem!? Maar warempel...

Stelling

Ik heb wit tegen Andre van Kuijk (1651) en na Pf5! win ik een stuk. Dit stuk behoud ik en mijn tegenstander geeft even later op. Van Kuijk overzag de dreiging met mijn "Zeeuwse knol". Doelstelling van drie punten behaald. Maar er is nog een ronde te gaan.

Laatste ronde tegen Henk Enserink, waar Manuel vorig jaar ook al van won.

Wit: Henk Enserink (1784)
Zwart: Henry Flikweert (1359)

Met vier uit negen ben ik zeer tevreden. Vooral de laatste twee partijen waren sterk. Ook wat mindere partijen gespeeld. Maar mijn rating van 1359 zal flink stijgen, waarschijnlijk met ongeveer 100 punten.

"To do list" net na het toernooi: stukje schrijven, openingen en eindspelen bestuderen, en nog even vakantie houden (...) haha. Tip: kijk ook eens om onze Facebookpagina! Ik heb na iedere ronde iets gepost met een paar leuke foto's van Harry van Gielen en Peter Ploegaert. Daarnaast zijn er op de HZ-schaaksite nog veel meer partijen, foto's enz. te bekijken: www.hztoernooi.nl