Henry Flikweert scoort 50% in 22e HZ Schaaktoernooi!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 26-8-2018

Gedurende de voorbereiding ziet het er goed uit. Het gaat volle bak worden met 250 deelnemers en van de miskleunen die de organisatie vorige editie overkwam hebben we geleerd. Het was wel irritant dat de provider van de HZ-schaaksite aan het eind van het toernooi vanwege 'certificaatproblemen' de stekker eruit trekt - hoe is dit toch mogelijk, vraag ik me nu nog steeds af -, anders hadden we kunnen spreken van een prima gestroomlijnd georganiseerd evenement.

Sandro Mareco

Sandro Mareco

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door 3 grootmeesters, te weten Sandro Mareco (Argentinië), de winnaar van vorig jaar Eduard Bonelli Iturrigaza (Venezuela) en landgenoot Roeland Pruijssers. De Argentijn wint op weerstandspunten de beker.
Op www.schaaksite.nl kunt u een fraai verslag lezen van IM Herman Grooten. En op de HZ-schaaksite www.hztoernooi.nl partijen naspelen via de button 'Chessdom Arena'. Daarnaast vele foto's en uitslagen bekijken.

Welnu, dan hou ik me bezig met 2 deelnemers van onze vereniging, Henry Flikweert, mijzelf en supertrouw deelnemer Manuel Colsen uit Groede (nu ook sponsor van het HZ-toernooi met 'Schaakschool Colsen' en 'Remedial Colsen' - klik voor meer info op zijn logo's, rechts op de HZ-homepage). Ook ging Ranco Bogaard uit Sluis met ons mee, dit werd het clubje uit West Zeeuws Vlaanderen zal ik maar zeggen. Manuel en Ranco zijn beiden lid van Het Witte Paard uit Sas van Gent. Met z'n vieren reizen we elke speeldag vol goede moed naar Vlissingen naar weer een nieuwe ronde in het HZ toernooi. Traditioneel jagen we elkaar aan om zo goed mogelijk te presteren. Ieder noemt de score van de avond, van 0 uit 4 tot 4 uit 4. Gemiddeld wordt een gok gelegd tussen ½ uit 4 tot 2 uit 4. Gelukkig werd het in geen een ronde 0 uit 4.

Klussen en Riga

Na mijn klussen in de organisatie, twee interviews voor Schaaksite met GM Slava Ikonnikov en GM Hans Ree, de bordkaartjes maken en het sponsorbord optimaliseren, koos ik ervoor om weer in het toernooi mee te doen. Dit beviel me prima en dat zal ook mijn keuze zijn voor volgend jaar.
Johan de Meester sloeg een keer over vanwege een toernooi in Frankrijk, eind juni jl. Ook Simon Provoost kon er niet bij zijn en Koen Leenhouts ging naar Letland om mee te doen aan een zeer sterk bezet toernooi: het Riga Technical University Open 2018. Hij scoorde daar een verdienstelijke 6 uit 9. Riga, een prachtige stad trouwens. Koen vertelde me dit een keer terloops.

Riga

Riga, Stadhuisplein. Ziet er toch ietsjes anders uit dan het Stadhuisplein in Terneuzen!? Toch...

Uitgeblust en... Sparreboom!

De verrassing van ons vieren, hoewel, hij speelde met ScheldeSchaak het hele seizoen al prima, wordt Henry Flikweert. Hij scoort 4½ uit 9. Hij had wel geluk om in de laatste twee ronden nogal uitgebluste tegenstanders te ontmoeten. Henry: "In de vierde ronde speelde ik tegen Taco van der Poel (1909), daar ging ik in de opening de mist in maar door taai verdedigen hield ik het nog lang vol. De winstpartijen tegen Jacques Huijzer (1923) in de achtste ronde en Ron Smit (1867) in de slotronde waren erg goed langs mijn kant, maar wel met te veel hulp van de tegenstanders. Zeker bij Jacques, die hopeloos uit vorm was. Ook de remise tussen deze twee partijen door tegen Wil Sparreboom (1914) was fraai, dus deze partij + mijn verloren partij tegen Gert Reichardt (1977) uit de zesde ronde wil ik wel laten zien."

Wit: Henry Flikweert
Zwart: Gert Reichardt

"Ik bood in de volgende partij na 28. Lxc8 remise aan tegen Wil Sparreboom maar achteraf gezien had ik zelfs moeten doorspelen voor meer." Maar ja, aangeboden is aangeboden.

Henry Flikweert

In blauw shirt Henry Flikweert

Wit: Henry Flikweert
Zwart: Wil Sparreboom

Uw reporter zijn toernooi was, als je de eindstand ziet en er niet bij was, wellicht enigszins teleurstellend. Ik hoopte op een halfje meer, dat wel, maar het zat er nooit echt in. Ik had te maken met 9 goede tegenstanders. Mijn vier nederlagen tegen sterkere tegenstander waren felle en langdurige gevechten met veel zetten, maar elke keer moest ik in het zand bijten. In de 7e ronde speelde ik tegen Jonathan de Kleuver uit Urk. Liefhebber van La Chouffe-bier. Het grootste gedeelte van de partij steeds een slokje en 'boem', het flesje weer neer op de tafel knallend. Was ik niet zo happy mee. Wel knap dat hij na vele flesjes - zwaar - bier, zo goed bleef spelen! Juist ook in het eindspel. Op z'n Urk's, denk ik.

Urk

Urk

Wit: Jonathan de Kleuver
Zwart: Gerard de Winter

De volgende partij, uit ronde 4, is er eentje tegen een jong talent, Wyona van de Poel. Op de 6e zet deed ik een zet die niet zo goed was, mijn vooruitberekening was weer eens van matig allooi, maar uiteindelijk werd het een mooi gevecht besloten met een voor haar plotseling onverwacht mat.

Wit: Gerard de Winter
Zwart: Wyona van de Poel

Luana en Tommy

In de 8e ronde speel ik weer een scherpe partij tegen de jeudspeler Luana Mensing. Ik gooi weer alles op alles om te winnen. Het meisje blijft echter voortreffelijk 'cool' verdedigen en ik moet uiteindelijk weer in remise berusten. Tommy Grooten, het 8-jarig zoontje van IM Herman Grooten en FM Petra Schuurman, is in de slotronde mijn tegenstander. Hij trakteerde mij met wit in een Caro-Kann met 7.Ph3. Ik wist gelukkig de juiste verdedigingszetten te doen en op de 28e zet bood hij remise aan. Na 5 minuten zag ik absoluut geen winstkansen meer en nam het aan. 3½ uit 9 werd in deze 22e editie mijn deel. Dat Tommy Grooten een hele grote gaat worden lijkt vanzelfsprekend. Hij speelt en analyseert graag, vooral met zijn moeder, (bij de analyse na de partij zat ik er maar een beetje bij) dus dat komt wel goed. Zie ook het artikel van Herman Grooten op schaaksite over zijn zoon en over hemzelf.

Ranco en Manuel

Voor Ranco Bogaard was het zijn debuut in het HZ-toernooi. Wel, hij had het moeilijk. 2 punten uit 8 was zijn deel met 1 winst, 2 remises en 5 verlies. De laatste ronde liet hij vanwege de verjaardag van zijn dochter maar schieten. Hij had het ook wel gehad en vond het zwaar. Maar ik weet zeker dat hij volgend jaar weer aan de start staat en dan 9 ronden speelt. Gewapend met een degelijke voorbereiding. Trouwens, het toernooi voor volgend jaar is van zaterdag 3 t/m zaterdag 10 augustus 2019.
Manuel Colsen zal ook wel iets meer hebben verwacht van zijn eindscore; 3 uit 9. Het zat soms ook niet echt mee. Heel vervelend was het irritante feit dat hij in de laatste ronde geen tegenstander had, die was zonder bericht richting organisatie huiswaarts gegaan. Wat mij betreft komt 'ie op de zwarte lijst!

Roeland Pruijssers

Achter de zwarte stukken Roeland Pruijssers, de Nederlandse gedeelde winnaar van het toernooi

Na de prijsuitreiking moest zoals gebruikelijk alles weer opgeruimd worden, en waar nodig terug gezet zoals het stond voor het toernooi. Een enorme klus, maar we waren met veel vrijwilligers - vele handen maken licht werk - en iedereen wist precies wat te doen. Na ons wat opgefrist te hebben in huize Westerweele togen we, Maarten en ikzelf, de binnenstad van Vlissingen in naar de woning van Paul en Froukje van Rooijen. Een heerlijk vegetarisch buffet met uitzonderlijk lekkere soep stond ons te wachten. Het werd nog heel gezellig en dit was zondermeer een prima slot voor de organisatoren/medewerkers van dit 22e HZ-toernooi.

Oleg

Leuk dat GM Oleg Romanishin erbij was, ik heb lekker met hem kunnen praten over... van alles!
Maar ook over schaken uiteraard. Ik wist dat Jan Timman eens over hem gezegd/geschreven heeft dat wat hem betreft de Oekraïner toentertijd in elk toernooi in Nederland uitgenodigd zou mogen worden. Want Romanishin had, en heeft dit nog steeds, een interessante stijl! Dat begreep hij direct, en een grote 'smile' verscheen op z'n gezicht. Vanaf toen werd hij veel opener tegen me. Het is moeilijk voor hem in deze tijd, hij is toch ook al behoorlijk op leeftijd, en wordt maar weinig uitgenodigd voor een toernooi. Het duurde 6 maanden zonder toernooien (laatste toernooi vanaf 23 december '17), voordat hij in Vlissingen met 'normale' condities weer eens mee kon doen. Ik hoop dat hij, en wellicht nog een tweede klasbak uit vroegere tijden, er volgend jaar weer bij is. Oh, ik vergeet haast te vermelden dat ook GM Hans Ree acte de présence gaf in Vlissingen. Ik heb hem nog geïnterviewd op schaaksite.nl.
De toernooibezetting was weer eens heel divers - altijd een mooi streven van toernooidirecteur Hans Groffen -, met grootmeesters via sterke amateurs tot liefhebbers, van heel jong tot (heel) oud, mannen en vrouwen, jongens en meisjes. Kortom, er was in de week van 4 - 11 augustus weer een bont gezelschap van schakers in Vlissingen, komend uit heel de wereld. Tot volgend jaar!