Trioschaaktornooi in Kaprijke: gezelligheid, gastvrijheid en snelschaken

Door Henry Flikweert, toegevoegd op 13-1-2018

Afgelopen zaterdag was er een ludiek snelschaaktoernooi in Kaprijke, vlak over de grens. De Belgen stuurden ons een uitnodiging en na alle feestdagen kwam dit toernooitje goed uit. Ranco Bogaard en ondergetekende gingen op de uitnodiging in en werden verwelkomd in een mooi zaaltje vlakbij het voetbalveld.

We werden verwelkomd met Belgische gastvrijheid: hapjes en drank alom. Dit toernooi was georganiseerd door Schaakvereniging Kaprijke. Er werd geschaakt in drietallen met 15 minuten per persoon per partij. Op bord 1 zit 1600+, op bord 2 onder 1600 en tenslotte op bord 3 een speler zonder rating/jeugdspeler. Wij waren geen trio maar een sympathieke Belg, die Sander heette, voegde zich bij ons. De organisator verwelkomde ons en gaf ons team direct een naam "Scheldeschaak en Sander". Alle teams hadden een naam en deze was voor ons dan ook zeer gepast. De Belg zat op bord 1, Henry op bord 2 en Ranco op bord 3.

loterij

Zoals bij meerdere sportevenementen in België, gaat iedere speler met een prijs naar huis. Aan het einde van het toernooi was er een tombola (loterij).

Belgische regels

Rond half drie begon het toernooi. Er werd niet volgens het FIDE-reglement geschaakt, het was voornamelijk voor het plezier zei de organisator. De eerste ronde was voor ons direct een domper, verlies op alle borden. Nul punten zou je zeggen, maar we kregen er toch drie! Vreemde blikken langs onze kant, maar wat bleek; als je won kreeg je drie punten als je verliest één punt. Dus ondanks de nederlagen, toch al van de nul af! Daarna kwamen we er toch beter in. In de tweede en derde ronde werd alles gewonnen. Dit betekende in de laatste twee ronden sterkere tegenstanders.

Dat bleek, een remise en één winstpartij bleken er nog in te zitten maar meer ook niet. Ranco speelde best aardig op bord 3. In de eerste partij werd hij overdonderd, de tweede partij was een makkie. In de derde ging 't ook nog, maar nummer vier werd verloren. De laatste partij was toch wel het spannendst. Tegen een jeugdspeler moest hij diep gaan in een dame tegen toreneindspel (en wat pionnen). Het ging zelfs nog bijna mis, zoals onderstaand te zien.

stelling

De alom bekende fout; het zal toch niet... Nee, Dg4 op het nippertje!

Henry behaald een 50%-score, maar er had misschien iets meer ingezeten. De laatste partij ging fout door een misrekening. Sterke partijen gingen afgewisseld met fouten, zoals wel vaker met snelschaken. We eindigden in de middenmoot, met de gedeelde 9de plek van de 18 teams die meededen.

Al met al was dit een leuk toernooi, zeer goed georganiseerd. Voor herhaling vatbaar!