Trioschaaktoernooi Kaprijke: Oranje Boven!

Door Henry Flikweert, toegevoegd op 7-1-2019

Voor het tweede jaar achter elkaar namen wij deel aan het triotoernooi in het SOCK in Kaprijke. MSV (Meetjeslandse SchaakVereniging) organiseert veel toernooien, meestal snelschaken, maar altijd in een informele en gezellige sfeer. De afdeling van Kaprijke bestaat nog maar een aantal jaar. De afdeling Kaprijke, opgericht door de familie Temmerman in 2017, organiseert diverse rapidtoernooien met voornamelijk het gemeentehuis in Kaprijke als speellocatie.

Om het nieuwe jaar in te luiden waren er cava en hapjes voor de 66 deelnemers. Dit waren er weer 12 meer dan vorig jaar, dus het schaken in België groeit nog altijd. Met onze deelname werd het zelfs een internationaal toernooi...

Hollanders

Het recept is onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Schakers nemen het in drietallen tegen elkaar op met ieder 15 minuten op de klok. Om duidelijk te maken dat wij Nederlanders waren (hoewel ze dat wel hoorden...) droegen wij de ludieke teamnaam 'Oranje Boven!'. Met Henry als teamcaptain op bord 1, Timon op bord 2 en Ranco op bord 3 hadden wij een redelijk goed team. Henry is al een tijdje goed in vorm (4 op 4 voor ScheldeSchaak), Timon pakt het schaken weer goed op en Ranco heeft progressie gemaakt ten opzichte van vorig jaar (van 1200 naar 1400).

Vijf ronden, drie goed en twee keer weggespeeld

In de eerste ronde kwamen wij een bekende tegen in de Belgische schaakwereld, Luc Oosterlinck. Luc zet zich in voor de Belgische jeugd en dat bleek nu ook. Hij kwam met twee talentvolle jeugdschakers. Voornamelijk de jonge Arne Nemegeer zal in België nog wel furore maken. Henry speelde ternauwernood remise terwijl Timon en Ranco wonnen. Daarna kwam er weer een bekende tegenstander voor Henry; Peter d'Hondt, voorzitter van afdeling Eeklo. Henry hielp hem in het zadel door gewoonweg een stuk weg te geven. Jammer! Ook Ranco was kansloos tegen een d'Hondt, hij liet zich beetje bij beetje aftroeven. Timon verloor van de geslepen Roger Dhaenens en een harde 3-0 nederlaag was een feit. In de derde ronde herstelden we ons tegen team Livenys, met weer een talentvolle jeugdspeler op bord 1, Rune Livenys. We lieten ze echter kansloos met een 3-0 overwinning. Vooral Timon was tegen Jurgen Livenys een maatje te groot.

Ronde vier tegen team Bye werd een nipte overwinning (2-1). Henry blufte tegen de jongste van de gebroeders Baets, Branko en hij kreeg de deksel op zijn neus. Ranco won op een curieuze manier, zijn tegenstander overzag een mat in één. Timon won fraai van de jonge schaakdame, Elke Dhaenens. Na deze ronde stonden we op de derde plaats, maar er kwam nog één ronde.

En wat voor één! Tegen de koploper nog maar liefst. Micha Plomp (2083 elo), Joannes Raepsaet (1599) en de jonge Mateo Plomp. Dat de jongste van de Plomps kon schaken bleek wel, Ranco werd op kwaliteit geklopt. Timon liet zijn loper alleen in het eindspel. Henry hield het lang vol, maar de klok was genadeloos. Geëindigd in de middenmoot maar toch nog met een leuke prijs naar huis. Gezellig toernooi, een aanrader!

Oranje Boven

Oranje boven met v.l.n.r. Ranco, Timon en Henry. Rechts een bekende in de Belgische schaakwereld, Luc Oosterlinck.

Kijk ook eens op onze Facebookpagina! Uitslagen en foto's, zie website MSV.