Kroegentoernooi Tilburg

Door Henry Flikweert, toegevoegd op 6-6-2018

Tilburg staat bekend als een echte schaakstad. Tilburg is de thuishaven van veel schaakclubs zoals TSV Rochade, De Drie Torens, SG KiNG en natuurlijk de Stukkenjagers. Stukkenjagers 1 is zelfs ten koste van Het Witte Paard 1 uit Sas van Gent gepromoveerd naar de Meesterklasse! De Stukkenjagers is de grootste schaakvereniging van Tilburg en daar is ondergetekende ook weer bijna een jaar nevenlid van.

In Tilburg zijn er veel schaaktoernooien. Afgelopen zaterdag 2 juni was er het kroegentoernooi. Een snelschaaktoernooi (15 minuten) met iedere ronde in een andere kroeg verspreid over heel Tilburg! Een leuk en origineel concept en een ideale gelegenheid om mijn Duitse schaakmaten uit te nodigen. Tijdens mijn stage vorig jaar was ik namelijk lid van SC Jäklechemie uit Nürnberg. Drie Duitse schakers kwamen op bezoek voor het Kroegentoernooi en de Nederlandse cultuur! Alex (rating van 1950), Alexander (1450) en David (1350) kwamen op bezoek. Ze knoopten er een vakantie aan vast. Na een bezoek aan Luxemburg en verdwaald te zijn in Maastricht kwamen ze toch aan in Tilburg na een autoreis van meer dan zes uur.

schaakmaten

V.l.n.r. David, Alex, Alexander, Henry: Es geht los!

Negen kroegen, zeven rondes

Tussen zoveel schakers waren natuurlijk ook veel (oude) bekenden. Naast veel leden van de Stukkenjagers waren er ook bekenden uit de Zeeuwse schaakwereld present. Zelfs twee andere SV'ers, Jan Damen en Simon Provoost deden mee!

Zoals gezegd wordt het toernooi al jaren georganiseerd door de Stukkenjagers. Bram van den Berg deed dit uitstekend. Er waren ruim 108 schakers aanwezig met uiteenlopende schaakratingen. Het toernooi werd in tweetallen gespeeld en iedere indeling werd online bekend gemaakt. Iedere ronde was wel in een andere kroeg. Cafés zoals Buutvrij, Café Langeboom, Café Jacks en Het Wapen van Tilburg deden mee. Maar ook de thuishaven van de Stukkenjagers, Cinecitta, was een speellocatie.

schaakmaten

Een leuke pot, een gezellige tegenstander en een drankje erbij. Wat wil een schaker nog meer?

De schaakratingen van de deelnemers liepen veel uiteen, maar over het algemeen was het deelnemersveld vrij sterk. Van mijn zeven tegenstanders waren er drie 2000+, één 1800, één 1400 en ik had ook nog twee recreatieve schakers als tegenstander. Maar wat maakt het uit in een toernooi zoals dit? Het waren allemaal leuke potjes en gezellige tegenstanders. Alle tegenstanders wilden een praatje maken en hadden interessante verhalen. Een verfrissend drankje maakt het toernooi dan helemaal compleet. Zelfs mijn Duitse schaakmaten voelden zich thuis in Tilburg. Onze tegenstanders pasten zich makkelijk aan in het Engels en soms zelfs in het Duits. Tilburg is een ideale schaakstad voor iedere schaker.

De winnaars waren Lucas van Foreest (2470) en Hing Ting Lai (2432). Op basis van hun rating waren ze al favoriet, al waren tegenstanders als Mark Haast en Stefan Colijn vast geen makkie. Wij eindigden op een 35e (met 6,5 punten) en een 48e (met 5 punten) plek van de 54 deelnemende teams. Simon en Jan deden het aanzienlijk beter met een 13e plek en 8,5 punten.

Het toernooi werd afgesloten met nog een drankje en een burgermenu. Er werd nog lang nagepraat en geschaakt tijdens de afterparty. Stiekem werden er ook al plannen gemaakt voor het volgende (buitenlandse) toernooi...