Vrijdag 20 september 2019, een unieke datum!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 25-9-2019

Het Karel Ledegancktoernooi bestaat al ruim 50 jaar. Reeds in 1967 werd dit ploegentoernooi gestart in het Vlaamse Meetjesland. Karel Ledeganck was een beroemd dichter, vrederechter en onderwijsinspecteur. Hij werd geboren op 9 november 1805 te Eeklo en overleed 19 maart 1847 te Gent. Waarom men Karel zijn achternaam verbond aan een schaaktoernooi weten we niet. Ik heb niet kunnen achterhalen of hij ook een beoefenaar was van ons edele spel.
In Ertvelde, gelegen schuin onder Sas van Gent, waar dit seizoen op 20 september jl. de 1e ronde van het Ledegancktoernooi plaats vond, is er zoals in meerdere Vlaamse steden, een Karel Ledeganckstraat. Afijn, wie nog meer over de beroemde Karel wil lezen, raadpleeg Wikipedia.

In de kop leest u "een unieke datum". Klopt, want dat was het. Een memorabel moment. Voor de allereerste keer neemt een 'Ollandse' club deel aan het Ledegancktoernooi. Weliswaar als combiclub, samen met Kaprijke. We zijn al een combiclub, Terneuzen en Oostburg, dus vanaf nu een dubbele combiclub. Een mooi initiatief van Henry Flikweert en Sara Temmerman.

Na de duidelijk hoorbare speech van MSV-voorzitter Kurt Engels togen we naar boven in 't Schooltje' om de wedstrijden te spelen. Kaprijke/ScheldeSchaak 1 - Evergem 2, met o.a. Jan Damen en Bart de Vogelaere en Kaprijke/ScheldeSchaak 2 - Evergem 1, met o.a. Christine Verreydt, Sara, Henry en uw reporter.
Het eerste team gaf al direct haar visitekaartje af. Het jeugdige team van de Evergemse reserves, onder leiding van 'meester' Kurt op het eerste bord, werd gedecideerd met maximale cijfers aan de kant gezet. Jan Damen nam op de 16e zet het initiatief tegen Joeri Cockheyt, en liet die niet meer los. Hij vond de partij niet echt goed, maar het was wel leuk.

Wit: Joeri Cockheyt (Evergem 2)
Zwart: Jan Damen (Kaprijke/ScheldeSchaak 1)

Ons tweede team had een gemiddelde van 1600 elo, dus tegen Evergem 1 een kleine kans op een goed resultaat. Welnu deze wens kwam er, maar wel met tamelijk veel mazzel. Ik geef de pen even aan Henry, die omschreef onze wedstrijd op Facebook als volgt:

"Onze tegenstanders waren van gelijkwaardig niveau of iets sterker. Ranco werd op bord 5 op ervaring in het eindspel verslagen. Gerard speelde een verdienstelijke remise op bord 3. Zelf beschreef hij het als een 'saaie pot'. Henry zat te knoeien op bord 2 tegen Rune Liveyns. Weer een foutje in de opening, kwaliteit achter. Echter, zijn tegenstander speelde het niet goed uit en liet mat in twee toe waardoor de stand weer gelijk stond. De dames Sara (bord 1) en Christine (bord 4) speelden tot in het holst van de nacht. De pion op de zesde rij van de tegenstander van Christine werd haar toch te veel. Sara speelde de langste partij van allemaal met een eindspel met twee torens tegen een dame. De partij eindigde curieus, na een blunder van Sara gaf juist haar tegenstander op! Daardoor eindigde de wedstrijd in een gelijkspel, sterk optreden!"

We 'sleepten' er dus nog een gelijkspel uit. De volgende ronde is op vrijdag 6 oktober in Aalter. We beginnen altijd pas om 20.30 uur. Waarom niet wat eerder, zult u denken? Waarschijnlijk omdat ze ook wat later de warme maaltijd nuttigen...

  Kaprijke/ScheldeSchaak 1 - Evergem 2       5 - 0
1. Dirk Welvaert      - Kurt Engels      1 - 0
2. Jan Damen        - Joeri Cockheyt    1 - 0
3. Philip De Vroe      - Jason Stautemas    1 - 0
4. Bart de Vogelaere    - Jarne Osaer      1 - 0
5. Sander Temmerman     - Jurgen Liveyns    1 - 0

  Kaprijke/ScheldeSchaak 2 - Evergem 1      2½ - 2½
1. Sara Temmerman      - Jan Camerlinck    1 - 0
2. Henry Flikweert     - Rune Liveyns     1 - 0
3. Gerard de Winter     - Philip de Vlieger	  ½ - ½
4. Christine Verreydt    - Wesley van Verdegem  0 - 1
5. Ranco Boogaard      - Stephaan de Bie    0 - 1
Wit: Rune Liveyns (Evergem 1)
Zwart: Jan Damen (Kaprijke/ScheldeSchaak 2)

Uiteraard dronk uw reporter na de partij, volgens goed Vlaams gebruik, een heerlijk Augustijn biertje... Augustijn wordt gebrouwen in Ertvelde, vandaar.

Augustijn