DERDE RONDE LEDEGANCK: EEKLO 1 TE STERK VOOR EERSTE TEAM, TWEEDE WINT OVERTUIGEND

Door Henry Flikweert, 19 oktober 2019, toegevoegd op 23 oktober

Op vrijdagavond 18 oktober vond de derde ronde van het Ledegancktoernooi plaats in de nieuwe locatie van Den Eik, de Bass'Cul te Bassevelde. De spiksplinternieuwe locatie was het strijdtoneel voor de tien teams, Evergem 2 was bye. Het eerste team mocht tegen de regerend kampioen Eeklo 1 spelen, terwijl het tweede team Artevelde 2 als tegenstander had. De nederlaag van het eerste team betekende dat ons vlaggenschip pas op de plaats moet maken en de koppositie aan Eeklo moet laten. Het tweede team herstelt zich van de nederlaag tegen Aalter in ronde 2 en verovert een plekje in de middenmoot. Voor deze ronde waren er veel afmeldingen, maar gelukkig kon teamcaptain Stefaan nog een supersub vinden!

EEKLO I - KAPRIJKE/SCHELDESCHAAK I 3-2 (11-9)

Het eerste team stond bovenaan na ronde 2 en mocht tegen de regerend kampioen (al acht keer op een rij!) Eeklo 1. Eeklo 1 had drie spelers van boven 2000 elo opgesteld, waar bord 1 zelfs 2250 was! Bart dolf als eerste het onderspit tegen Peter d'Hondt, na een fout gaf Bart maar op. Philip en Dirk zaten te zwoegen terwijl bord 4 en 5 er wel goed uitzagen. Sara op bord 5 won na een fraai staaltje eindspeltechniek in een toreneindspel met een pion meer. Helaas ging het dan vlak erna mis op bord 1 voor Dirk tegen Bahrija Brkic. Philip zat te vecht tegen de bierkaai op bord 2 en moest uiteindelijk ook opgeven. De fraaie vechtoverwinning van Sander op bord 4 tegen, nota bene de enige Nederlander maar dan bij Eeklo, Joost Hamelink. Een nederlaag tegen een sterke ploeg, maar nog volop zicht op de finalegroep!

ARTEVELDE II - KAPRIJKE/SCHELDESCHAAK II 1½-3½ (8-12)

Het tweede team mocht na de oorwassing tegen Aalter (1-4 nederlaag) het nu opnemen tegen een tweede team. Door de vele afmeldingen waren we al blij dat we een voltallige ploeg hadden. Stefaan had in Luc Oosterlink ternauwernood nog een invaller gevonden. Na 2 uur spelen zag het er op ieder bord rooskleurig voor ons uit. Onze kopman Henry brak de ban op bord 1 met een degelijke zwartoverwinning. Luc zette ons op een 2-0 voorsprong door keurig een stuk te winnen en het eindspel fraai uit te spelen. Ondertussen stonden Piet en Stefaan gewonnen, maar was Gerard aan het zweten na een torenoffer van zijn tegenstander Koen Wilfaert. Gerard kon echter remise behouden. Nadat Stefaan alle offers van de jonge Ruben Debucke had weerlegd en mat had gezet was de teamoverwinning een feit. Dat Piet een gewonnen stelling weggaf en pardoes mat werd gezet was erg zuur, maar bracht de teamwinst niet meer in gevaar.

Het eerste team staat nu tweede in het algemeen klassement! Het tweede team staat fraai in de middenmoot op een keurige zesde plaats. De volgende ronde is op 8 november in De Leke te Eeklo. Het tweede team is bye. De koppeling wordt later bekendgemaakt.

Uitslagen en standen kun je hier vinden.

NB Tussen haakjes de Belgische puntendeling. Winst is 3 bordpunten, remise 2, verlies 1 en forfait 0.
Top vijf na ronde vijf gaat naar de A-groep en de rest naar de B-groep.