Kaprijke/ScheldeSchaak biedt 'thuis' sterke tegenstand tegen regerende kampioenen Eeklo 1 én 2!

Door Henry Flikweert en Stefaan Temmerman, 10 maart 2020.

Vooraf aan de derde finaleronde werd de speellocatie gewijzigd naar Kaprijke. Het SOCK was niet beschikbaar, maar het Stadhuis bood een gezellige thuishaven voor maar liefst vijftig schakers. Het beloofde een flinke kluif te worden met Eeklo 1 en 2 als tegenstander. Beide zijn regerend kampioen van respectievelijk de A- en B-reeks. Het duel tussen KS1 en Eeklo 1 was een uitputtingsslag, waar winst lang mogelijk was! Het tweede team kan de titel bijna niet meer mislopen na de winst tegen Eeklo 2!

MIXED FEELINGS NA GELIJKSPEL

Vooraf hadden we waarschijnlijk getekend voor een gelijkspel tegen Eeklo 1, maar gedurende de wedstrijd hoopten we op meer. Eeklo 1 was op vier borden de duidelijke favoriet op papier, maar dat bleek gelukkig niet op de borden. Sara kreeg op bord vijf te maken met Alex de Baets die zich zeer goed had voorbereid. De opening verliep keurig via de theorie, totdat Sara afweek na een zet of tien. Nadat Sara een toren voorkwam, was er nog wel wat dreiging maar dat ging later als een nachtkaars uit waardoor het eerste punt binnen was. Sander mocht een bord hoger tegen een oude bekende van hem, waarmee hij nog schoolschaakkampioen van België was geworden (samen met zus Sara en Keano de Baets van Artevelde overigens). In tijdnood was Sander dit keer de betere. Na de keurige remise van Philip tegen Peter D'Hondt (eindspel paard vs loper), was het gelijkspel binnen. Het werd helaas ook niet meer dan dat. Dirk en Jan moesten na lange partijen opgeven. Jan stond lange tijd iets beter.

Kaprijke/ScheldeSchaak 1

FIDE

Kleur

Eeklo 1

FIDE

(10

-

10)

Dirk Welvaert

2019

w

-

z

Bahrija Brkic

2235

0

1

Jan Damen

1818

z

-

w

Gert van Vooren

1945

0

1

Philip De Vroe

1725

w

-

z

Peter D'Hondt

1892

½

½

Sander Temmerman

1751

z

-

w

Giorgi Chimakadze

1833

1

0

Sara Temmerman

1776

w

-

z

Alex de Baets

1559

1

0

Gemiddelde

1818

Gemiddelde

1893

-

TITEL IN HANDBEREIK NA ZAKELIJKE OVERWINNING

Het tweede speelde in de andere zaal. De helft van ons team bestond uit SVWZV'ers en ook bij Eeklo was er een Nederlandse speler (Joost), derhalve was de Nederlandse invloed flink aanwezig! Luc speelde weer sterk op bord 4 en profiteerde optimaal van een blunder van Guido. De stelling was al in het voordeel van de schaaktrainer, maar dit versnelde de overwinning. Een bord hoger was Christine ook weer goed bezig! Ze heeft sinds kort een FIDE-rating (1538) en met dit spel zal het rap stijgen. Ze zette Dominique plots mat met toren en paard. Op bord 5 stond een partij die al vaak was gespeeld in de talloze rapidavonden in Kaprijke en omstreken. Deze editie kende terecht geen winnaar. Henry bood remise aan op bord 1 om de teamoverwinning te verzekeren, Joost zag er ook niet veel meer in. Na een Caro-Kann, kwam er een ongelijk lopereindspel op het bord. Gerard zat te puffen en te kraken op het tweede bord tegen de ervaren Roger Dhaenens. Zoals vaker, zat het Gerard niet tegen en wist hij te ontsnappen met een remise.

Kaprijke/ScheldeSchaak 2

FIDE

Kleur

Eeklo 2

FIDE

(12

-

8)

Henry Flikweert

1702

w

-

z

Joost Hamelink

1643

½

½

Gerard de Winter

1639

z

-

w

Roger Dhaenens

1471

½

 

½

Christine Verreydt

1538

w

-

z

Dominique de Jaeger*

1377

1

0

Luc Oosterlinck

1529

z

-

w

Guido van den Bossche

1547

1

0

Maarten Osaer**

1500

w

-

z

Martijn Goederson

1416

½

½

Gemiddelde

1582

Gemiddelde

1491

-

Tussen haakjes de Belgische puntendeling. Winst is 3 bordpunten, remise 2, verlies 1 en forfait 0.

Voor de ratings heeft ondergetekende de FIDE-ratings per 1 maart gehanteerd. Sinds dit seizoen tellen de uitslagen van de Belgische Interclub en Nederlandse zaterdagcompetitie ook mee.

* = Geen FIDE, wel nationale rating. ** = geen FIDE noch nationale rating, schatting.

Uitslagen en standen kun je hier vinden!

Nu de titel definitief uit het zicht is, ligt de focus van het eerste team op de derde plek. Het tweede team is erg dicht bij de titel, maar er zal nog minimaal één wedstrijd moeten worden gewonnen. De topscorer blijft Sara met maar liefst 6½ op 8! Volgende wedstrijd is tegen Den Eik 1 en 2 op vrijdagavond 27 maart te Ertvelde.