Kaprijke/ScheldeSchaak wint online Ploegentoernooi MSV!

Door Henry Flikweert, 18 november 2020, toegevoegd op 20-11-2020

Het zijn bijzondere tijden door het ellendige coronavirus. Het Ledegancktoernooi en de landelijke competitie van de KNSB en KBSB werden afgebroken. Fysiek schaken is al een lange tijd niet mogelijk (al sinds maart dit jaar!) en wie weet hoelang dit nog gaat duren... De nieuwe landelijke competitie is al geannuleerd nadat de eerste ronde nog werd verplaatst naar april, werd er toch besloten om de competitie niet te spelen. Gelukkig zijn er toch nog lichtpuntjes, online schaken is booming!

Onlinevarianten

Er zijn gelukkige diverse organisatoren voor online schaaktoernooien en -competities. Schaaksite.nl organiseert teambattles via lichess.org, voornamelijk voor de Meesterklasse. Schakers kunnen zich kosteloos aansluiten bij teams, de top tien resultaten worden opgeteld. Het laatste toernooi was op zondagavond 9 november met maar liefst 444 spelers! Ook het Zeeuws-Vlaamse HWP Sas van Gent deed mee en werd zeer knap tweede achter regerend landskampioen LSG. Een leuk verslagje kan je hier terugvinden.

Dichter bij huis organiseren de Meetjeslandse Schaakvereniging (MSV) en SC Terneuzen online schaaktoernooien via chess.com. Hiervoor dien je lid te worden van de 'club' en je kan zo meedoen met diverse toernooien. SC Terneuzen speelt vaak op vrijdagavond een snelschaaktoernooi. MSV organiseert diverse toernooien: rapid (15 minuten of meer p.p.p.p), blitz (minder dan 15 minuten p.p.p.p), jeugdtoernooien en ploegentoernooien. Gisteren was de eerste versie van dit zogenaamde ploegentoernooi en Kaprijke/ScheldeSchaak was van de partij!

MSV-ploegentoernooi

MSV Voorzitter Kurt Engels en zijn vriendin Sofie organiseren veel toernooien, op vrijdagavond 13 november organiseerden zij een ploegentoernooi à la Ledeganck. De formule was als volgt: voor elk team spelen hun twee beste spelers in de A-reeks, twee subtoppers in de B-reeks en ook de C-reeks was druk volzet! Vijf partijtjes, 10 minuten p.p.p.p. Het puntentotaal van de vier best presterende spelers werd opgeteld, zo kon iedere speler in iedere reeks bijdragen.

Jan Damen (3½ op 5) en Franky Goossens (2) speelden in de sterke A-groep met toppers als Tom en Kurt Piceu, maar ook Herman van de Wynkele en nog een hoop 1900-plussers. De B-groep was een prooi voor 'onze' BK Sara Temmerman met de maximale score (5 uit 5) tegen sterke schakers zoals Keano de Baets, Jarid Piceu en Marc van Vooren. Ook Bart deed het vrij aardig met 2 punten, hier en daar wat pech. Zelf noemde hij het 'knoeien', fysiek schaken is dan ook wat anders dan snelschaken online.

De C-groep was met 16 schakers de grootste groep. Henry was één van de favorieten op basis van rating, maar wat zegt dat online? Drieënhalf punten was net niet genoeg voor de groepswinst, achter verrassend Arvid De Smet en Peter Wydaeghe. Ranco en Luc deden het fraai met 2,5 uit 5, zeker voor Ranco een opsteker want hij eindigt met een ratingwinst van 40 punten!

Het puntentotaal van de beste vier (14,5) was genoeg voor de teamoverwinning!

Voor de liefhebbers hieronder nog een partij, de enige verliespartij van Henry maar wel een interessant potje.

Wit: Peter Wydaeghe (1846)
Zwart: Henry Flikweert (1619)

Eén van onze schakers, Ranco Bogaard, verwoordde de avond als volgt:

"Meetjeslandse Schaakvereniging organiseert vele online toernooien tijdens de Corona crisis en gisteravond mochten we aantreden in ploegverband. Ik deed met Kaprijke/Scheldeschaak mee, eerder speelde ik al mee met hen tijdens het Ledegancktoernooi.

In mijn poule haalde ik 2,5 uit 5 en werd daarmee 6de van de 16 schakers. Rating zeker punt of 40 gestegen. Als ploeg wonnen we het eindklassement waar ik op mijn niveau mijn steentje kon bijdragen. Leuke avond om vanuit thuis toch in ploegverband te kunnen strijden."

Met maar liefst 36 schakers, een geslaagd toernooi waarin wij als winnaar uit de bus rolde!

Uitslagen op de site van MSV

Volgende editie is op 11 december!