Eerst schaakblindheid, met daarna toch een mooi slot

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 6-6-2018

Op vrijdag 1 juni '18 spelen we in gebouw 't Schooltje te Ertvelde nog een uitgestelde competitieronde in het Karel Lodewijk Ledegancktoernooi. Op een vrijdag ergens in de winter begon het te ijzelen en te sneeuwen. Linke soep dus in de 'verplaatsing', sommige teams komen van ver, dus terecht werd destijds die ronde afgelast. Het ging op die 1e juni nog wel om iets. Om de eerste plaats om precies te zijn, dus het kampioenschap van Meetjesland! Schaakclub Eeklo, SC Artevelde uit Ertvelde en in iets mindere mate SK Den Eik Assenede (mijn club) waren de ploegen die nog kans hadden. Uiteindelijk werd SC Eeklo de (toch wel terechte) kampioen. "Proficiat mannen"!

Focus & schaakblindheid

Ik speelde, zoals gebruikelijk op bord 5, het laatste bord, met de witte stukken tegen Keano De Baets. Een jonge en talentvolle schaker werd mij vooraf meegedeeld. De zin en de kracht was er bij mij die avond zondermeer. Ik had niet veel partijen gewonnen dit seizoen, zowel in Nederland als in België. Mijn focus was overduidelijk: 'winnen'. Maar dan moet het nog wel gebeuren. Hieronder de pot, met iets na de opening een opmerkelijk geval van schaakblindheid bij beide spelers die bij mij in ieder geval 3 zetten lang duurde...?!

Wit: Gerard de Winter
Zwart: Keano de Baets

Mede door deze overwinning wonnen we met 3-2 van SK Artevelde en werd mijn ploeg, SK Den Eik uit Assenede, nog tweede in het K.L. Ledegancktoernooi seizoen 2017/2018.

De boekjes van Bouwmeester

Uit een heel oud boekje van Hans Bouwmeester de volgende partij. Deze Nederlandse Internationaal Meester met grootmeestersterkte uit vroegere tijden heeft mij al veel genoegen verschaft met schitterend beschreven en geanalyseerde partijen. Ik heb midden jaren zeventig in Vlissingen nog een simultaanwedstrijd tegen hem mogen spelen. Uit een vergeeld 'Prisma' boekje een partij van de Argentijn Oscar Panno versus de Rus Boris Spasski uit een toernooi te Gotenburg in 1955. Ik was toen 1 jaar en was druk doende de wereld te ontdekken. Schaken? Nog onbekend. Muziekmaken? Naar het schijnt gezien de verhalen al een klein beetje aanwezig.

Panno

Oscar Panno

Opmerkelijk was dat de partij, die ik later naspeelde, weliswaar met verwisseling van zetten, na 7 zetten dezelfde stelling had als in de bovenstaande partij tegen Keano De Baets. Ik speelde verder met 8.Lg5 en Panno met 8.Tb1. Welnu, hier de partij, een fraaie overwinning van Oscar Panno tegen de toen nog jeugdige toekomstige wereldkampioen Boris Spasski.

Wit: Oscar Panno
Zwart: Boris Spasski