Schaken tegen de computer, aflevering 3

Door Door Gerard de Winter, toegevoegd op 30-1-2017

Er zijn de afgelopen decennia vele artikelen geschreven over het schaken tegen de computer. Vooral in de tijd van het "Aegon Mens tegen Computer toernooi" gebeurde dat regelmatig. Nu heeft dat veel minder aandacht omdat schaken tegen de allersterkste computer niet leuk meer is. De krachtigste computers of 'engines' zijn tegenwoordig al zelfs veel te sterk voor het grootmeestergilde. Heden ten dage wordt 'het ding' vooral gebruikt bij de analyses in schaakpartijen. Ook bij de voorbereiding van de speler vóór en tijdens een toernooi.

Maar toch kan je er wel degelijk tegen schaken. Ook als 1700-speler. Voor mij dus. Je stelt hem in op stand 7 (1750 elo) en je hebt een gelijkwaardige tegenstander. Tenminste dat is zo bij mijn gedownloade 'schaken free' app op de smartphone. Soms win ik, soms verlies ik, net zoals bij 'mens tegen mens partijen'. Wil je 'm echt zien blunderen, zet hem dan op stand 1.

ChessFree app

Schaken (Chess Free), Android-app te downloaden op Google Play

Geen uitweg meer?

Als 62-jarige kan ik me nog amper verbergen met de smoes als ik iets niet weet op computergebied. Dat vinden tenminste mijn zoons, Geert (25) en Stefan (20) die volledig zijn opgegroeid met 'dat spul'. "Ik ken iemand die al over de zeventig is en die weet er alles over... enz. enz." zeggen ze dan. Is er dan geen uitweg meer voor me? Uitzonderingen bevestigen de regel 'zeg ik dan' ... en uiteraard, ze ontfermen zich dan wel een beetje over me en leggen dan iets uit waar ik weer geen donder van snap. Een generatieprobleem? Welnee, zo erg is het ook weer niet en ik laat het niet zo ver komen. Gewoon toegeven, ze weten toch veel meer dan jij. Maar wel geïnteresseerd blijven. En in sneltreinvaart steeds maar bijleren. En zo ben je binnen no-time 63. En zit het grijze hersencellenkoppie nog voller dan een jaar geleden.
Maar een potje schaken tegen mij beginnen ze niet aan... "is saai Pa" ... Gamen, dat doen ze, is blijkbaar veel spannender! Maar dat wordt toch minder, merk ik, nu ze ouder worden.

Met zo'n ding in m'n handen...

Hier een potje tegen de computer gespeeld op Kerstavond. Met de smartphone in de hand op de bank voor de t.v., we doen het tegenwoordig allemaal tegelijk. Twee jaar geleden had ik maar een heel klein mobieltje. Tsja, je moet met de tijd mee, en nu zit ik ook steeds met zo'n ding in m'n handen...

Wit: Gerard de Winter
Zwart: ChessFree


Mens vs Computer toernooien

De Aegon Mens tegen Computer toernooien werden gehouden van 1986 t/m 1997

Dan denk ik na zo'n partij: waarom speel ik niet altijd zo? Zonder gêne en zenuwen onbekommerd ten aanval trekken. Als de mogelijkheid zich voordoet uiteraard. Want het offeren moet wel toekomst hebben met rendement. Ik was al heel tevreden met mijn 11e en 12e zet, maar de 19e zet spande de kroon. Hoewel, was er nog een weg terug? In de aanval dienden de zetten zich daarna als vanzelfsprekend aan. Toen ik de zetten in de viewer stopte dacht ik wel "ik kan het nog!" Het leek er wel af en toe op dat de computer zich een beetje liet inpakken. Echter, op stand 9 (2020 elo) zal dat niet zo snel gebeuren en zeker niet op stand 12 (2100), het hoogste level. Dan maakt hij geen fout. Op die stand denkt 'het ding' ook redelijk lang na en heb ik tot nu toe maar 1 keer remise gespeeld en de rest verloren. Snel maar weer naar stand 7 of 8.

Nou vooruit, nog één potje. Het werd een lange spannende partij alwaar de balans maar niet wilde doorslaan.

Wit: ChessFree
Zwart: Gerard de Winter

Graag zou ik wat reacties/meningen willen ontvangen wat jullie ervaring is met het spelen tegen 'een computer'! Wellicht ook nog een mooi partijtje bewaard (?), zodat die geplaatst kan worden...