S.V.W.Z.V. helaas ter ziele, maar 'mooi was die tijd'!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 17-02-2021

Is dit mijn laatste stukje voor de 'SV'-site? Ik hoop het niet. Want ScheldeSchaak is ontsproten uit de samenwerking tussen Schaakclub Terneuzen en Schaakvereniging West Zeeuws Vlaanderen (SVWZV). Dus ik hoop dat deze site nog even bestaat. Helaas stopt Simon met het webmasterschap, na vele jaren trouwe dienst. Waar hij ook was in de wereld, hij maakte tijd voor de verzorging van een artikel. Hij zorgde ervoor dat de sitebezoeker partijen kan naspelen, een aangename omstandigheid bij tekst en foto's. Bedankt Simon voor je trouwe jarenlange werk.

Ik was vorig jaar (2020), 50 jaar onafgebroken lid van SVWZV. Een halve eeuw derhalve, dus een groot deel van mijn leven. Vanaf 1970, ik was toen al 16 jaar, heb ik het wel en wee, of reilen en zeilen van onze vereniging mogen meemaken. Leen de Vlieger had een praatje met mijn broer Jan, want hij had gehoord (?!) dat er een schaker rond liep in De Winter familie. Ik was toentertijd helemaal niet zo'n sterke schaker en maakte liever muziek in een rock-band. Heel apart was dit, de ene avond een muur van geluid neerzetten bij een concert en de volgende dag je partijtje spelen in de serene rust op de club.

Helaas gaat de Oostburgse Schaakvereniging ter ziele. Het zat er al een klein beetje aan te komen. De ziekte van Piet deed helaas de deur dicht. Het doet pijn bij mij, want een groot gedeelte van mijn leven was ik lid. Ik ben, naast het schaken, ook veel gaan schrijven. Eerst van april 1990 tot en met november 2009 in de Kleinmeesterkoerier (KMK), ons clubblad onder redactie van Piet Leenhouts, Marc van Hijfte en mijn persoontje. Piet schreef vele stukjes, voornamelijk over de jeugd. Ik heb alle edities bewaard, en zit er al glunderend nu weer in te bladeren. Ja, ja, wat betreft berichtgeving zat het altijd wel goed bij onze vereniging. Na de KMK ging dat over naar onze site, www.svwzv.nl

In de laatste KMK-uitgave, nov. 2009, waren de medewerkers: Tim Krabbe en Theo Hommeles (met mooie gejatte artikelen), Hans Groffen, Chris van Waes, Simon Provoost, Chris Lanckriet en Bart de Vogelaere. Simon versloeg in deze editie van het HZ toernooi, de 13e, de grootmeester Vyacheslav Ikonnikov. Hij geeft een mooie analyse van de partij, ik geef hier de zetten. De SV barstte in die periode, en juist ook rond de eeuwwisseling, van de jonge talenten die vaak fraaie prestaties verrichten. "Mooi was die tijd"!

Wit: Simon Provoost
Zwart: Vyacheslav Ikonnikov

We leven met zijn allen momenteel in een vreselijk periode. Het corona virus sloeg een jaar geleden toe en we zijn er voorlopig nog niet vanaf. Over de hele wereld een pandemie met vele zieken en doden. Ook de schaakclubs zijn gesloten en de leden zien elkaar nog maar zelden. Afschuwelijk, echter we moeten ons houden aan de bevolen regels. Gelukkig kunnen we online toch gaan schaken.
Ik prefereer op de Lichessapp te gaan snelschaken.

Wit: Onbekende Opponent
Zwart: Gerard de Winter