logo

28e Wereldkampioenschap Schaken voor Senioren

van 17 - 30 november 2018 te Bled, Slovenië

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 11-01-2019

Het werd voor ons, Cees Freeke, Johan de Meester en schrijver dezes, alweer het derde WK for oldies. Na Mariánské Lázne of Mariënbad in Tsjechië, Acqui Terme in Italië was van 17 - 30 november het Sloveense Bled aan de beurt. De keus om in dit, in de streek Gorenjska tussen de Karawanken en de Julische Alpen gelegen, schitterende plaatsje het toernooi te organiseren bleek een regelrecht schot in de roos. We werden 13 dagen lang verblijd met een prachtige omgeving en een heel goed hotel met elke dag heerlijk eten!

Bovendien was het een uitmuntend georganiseerd en geleid toernooi met arbiters die er juist alleen waren voor de deelnemende spelers. Als je een vraag had, werd je direct en adequaat geholpen. Ook het rapid toernooi, op de rustdag, met veel lokale- en ook jeugdspelers, werd subliem geleid. En dat heb ik weleens anders meegemaakt. Nu moet ik zeggen dat in al de WK-toernooien waar ik bij was de arbitrale leiding goed was.

Enquête

De vloeiend Russisch sprekende Belg IM Jan Rooze had, wellicht ook met anderen, in Acqui Terme (Italië) een enquête in elkaar gezet, alwaar je kritiek over het WSCC in kwijt kon. Ik had toen een hele waslijst. Voornamelijk het eten in ons hotel aldaar bleek abominabel slecht. De kok gooide zout over de sla, i.p.v. een dressing. Ongelofelijk! En elke dag hetzelfde, pasta met opgewarmde tomatenpuree, weinig variatie. Welnu, ik denk dat dit punt heel serieus werd genomen, gezien al het heerlijks wat we elke dag in Hotel Park op ons bordje konden scheppen!

Vervelende mededeling

Op vrijdagmorgen 16 november '18 om 4.15 uur stond Johan, conform afspraak, bij mij voor de deur. Ons avontuur en vooraleerst de lange reis nam een aanvang. Die ging voorspoedig met alleen, net na Heerlen, een vervelende mededeling te lezen in het dashboard van Johan's Opel dat er iets aan de hand was (...) en de waarschuwing dat er snel een Opel-dealer opgezocht moest worden. Johan nam het risico om door te rijden. De motor in de auto draaide als een tierelier, net als altijd, alleen hield de auto soms in, als je even gas bij wilde geven. Bijvoorbeeld bij het inhalen. Dat is natuurlijk een probleem. Bij onze eerste stop, een overnachting in Beierse Baiernrain - 'n boerengehucht net onder München - werd daar uiteraard over gesproken. Want ja, je zit gedurende de verdere reis toch niet zo vrij van zorgen in de auto. Maar uiteindelijk kwamen we gelukkig zonder problemen in Bled aan.

Tegen elkaar geloot

In de 4e ronde werden Johan en ik, na voor beide 3 nullen, tegen elkaar geloot. Het was dezelfde dag dat we naar het 18 kilometer verderop gelegen Kranj reden naar een Opel-dealer. Het probleem werd via de computer al snel ontdekt in de garage en WK-gangers (ook Slovenië is een schaakland pur sang, net als trouwens geheel voormalig Joegoslavië) krijgen uiteraard voorrang. De reparatie werd direct uitgevoerd. Johan kreeg in een plastic zak mee welke onderdelen er waren vervangen; dit is eigenlijk zoals het hoort! We reden, met een flinke zorg minder, terug naar Bled. Johan en ik hadden bij het ontbijt al remise afgesproken. We keken nog wat rond, en trokken na een uur baantjes in het zwembad in ons hotel. Op de bovenste verdieping was dit zwembad, evenals een sauna en een krachthonk. Dit had ik nog nooit gezien. Het probleem met Johan's Opel was gelukkig verleden tijd, en de 'car' bracht ons ruim een week later weer veilig thuis.

De resultaten

De speelzaal was perfect. Goed geoutilleerd en voldoende licht! Zie de foto's verderop in dit verslag, weergegeven in mijn 'beeldenimpressie'.
Mijn resultaat over 11 ronden vond ik enigszins teleurstellend. Je hoopt het toch iets beter te doen dan het jaar daarvoor, maar de oogst was 3 punten. Hetzelfde als in Italië, en weer zonder ook maar één winstpartij. De tegenstand was nog heviger dan vorig jaar. Daarom was Johan's score heel goed te noemen. Vooral in de tweede helft van het toernooi schoot hij uit z'n slof met een paar mooie zeges. Met zijn 5 punten scoorde hij het best van ons drieën. En dat in een veld met vele FM's, IM's en GM's. Heel knap en ook gezien het feit dat hij een akelig ongemak had met een pillenkuur. Hij moest zelfs de prijsuitreiking laten glippen. Gelukkig ging het bij de terugreis veel beter met hem.
Cees kwam, net als mij, tot 3 punten. Ook hij was daar niet bepaald tevreden mee. Echter, het fantastisch verblijf in Bled vergoedde veel, zo niet alles.

Wit: Johan de Meester
Zwart: Manfred Siedl

Het 1e Albin Planinc Memorial

We hadden eerst het plan om op de rustdag naar Ljubljana te gaan. Een trip georganiseerd door de organisatie. Maar er werd zware regenval voorspeld. Dus kozen we voor het rapid toernooi, het 1e Albin Planinc Memorial. Cees koos wel voor een echte rustdag. Johan versloeg in de eerste ronde een sterke FIDE meester (!), maar kreeg toen keer op keer klop. Ikzelf bakte er al helemaal niets van; 0 uit 4. Maar na de lunchpauze ging het stukken beter met 2 keer vlotte winst, 1 vechtremise, 1 nederlaag (waarbij ik jammerlijk een mooie stelling compleet om zeep hielp) en een overwinning in de slotronde tegen een Australiër die 'iets zag' wat er niet was. De 3½ uit 9 was dus best nog redelijk, vooral gezien het desastreuze begin. Johan kwam tot 3 uit 9, maar hij had wel veel sterkere opponenten gehad.

Oradea in Roemenië

Volgend jaar is het WK in Roemenië. Van 11 - 24 november 2019. Net over de grens met Hongarije in het stadje Oradea. Er is een vliegveld, het "Aeroportul International Oradea". Er zijn vluchten vanaf Brussel en Amsterdam heb ik al onderzocht. We zullen wel zien of we weer gaan!

Winnaars

De wereldkampioenen, v.l.n.r.: Vlastimil Jansa uit Tsjechië (65+) met 9½ uit 11, Nona Gaprindashvili uit Georgië (65+) met 8½ uit 11, Elvira Berend uit Luxemburg (50+) met 8½ uit 11 en Karen Movsziszian uit Armenië (50+) ook met 8½ uit 11.

Cesar Geovanny

In de 9e ronde werd ik gekoppeld aan Cesar Geovanny uit de Dominicaanse Republiek. Een heel aardige donkere man die ik in Italië ook al had ontmoet. Hij speelt tamelijk snel. En dat breekt hem weleens op, zoals ik zag bij eerdere ronden van hem. Bij voorkeur wil hij geen remise, het is buigen of barsten bij hem. Super gemotiveerd begon ik aan de partij.

Wit: Gerard de Winter
Zwart: Cesar Geovanny

Toegift

Johan heeft, o.a. vanwege zijn drukke werk bij Yara-Sluiskil, weinig tijd om wat partijen te bekijken. Hij had wat ronden gekopieerd van het Hogeschool Zeeland toernooi. Deze partij, van 2 jonge Nederlandse spelers, moet je een keer naspelen vroeg hij me. Een schitterende overwinning van de witspeler! Ik ben het helemaal met hem eens. Ik gooi hem er gewoon in, ook al heeft dit potje niets te maken met het WK for oldies.

Wit: Thomas Beerdsen
Zwart: Bob Bishoen

Klik hier voor de uitgebreide beeldenimpressie, de bijschriften zijn onderaan de foto's te zien.

De site van het 28th World Senior Chess Championship, gehouden van 17 - 30 november '18 te Bled = http://www.wscc2018.european-chessacademy.com/index.php/en/